Home  Forum  Zoeken  Profiel  Log in om privé-berichten te bekijken  Beveiliging  Downloads  Inloggen  Registreer 
Onderhoud van Windows XP

 
Plaats nieuw bericht   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk    Forum Index -> Microsoft Windows 2000/XP
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp :: Opgelost 
Auteur Bericht
David
Senior lid
Senior lidLeeftijd: 43
Geregistreerd op: 18-1-2004
Berichten: 4671
Woonplaats: Nederland

BerichtGeplaatst: Za 30 Jul 2005, 14:49    Onderwerp: Onderhoud van Windows XP Reageer met quote

Veel mensen gebruiken opruimprogramma’s zoals Ccleaner, Regseeker of RegscrubXP om hun Windows op te ruimen, maar het gebruik van deze programma’s is niet zonder risico. De hierboven genoemde programma’s zoeken en verwijderen ook registersleutels en als u geen kennis heeft van welke sleutels weg kunnen en welke niet, kan dat voor ernstige problemen zorgen. Het bekendste voorbeeld is het niet meer kunnen installeren van nieuwe software.

Zulke programma’s zijn niet alleen niet zonder risico maar ze zijn ook nog overbodig, omdat Windows XP bijna alles aanboord heeft om uw pc in optimale conditie te houden.Inhoud van dit artikel:

1. Deïnstalleer overbodige programma’s
2. Schadelijke en ongewenste software verwijderen
3. Schijfopruiming
4. Schijfcontrole
5. Schijfdefragmentatie
6. Windows bijwerken via Microsoft Windows Update
7. Oude systeemherstelpunten verwijderen
8. Een nieuw systeemherstelpunt maken
9. Back-up uw belangrijke bestanden en gegevens
1. Deïnstalleer overbodige programma’s

Wanneer u veel programma’s download en installeert is het verstandig om elke maand eens uw softwarelijst te controleren en programma’s die u niet meer gebruikt te deïnstalleren (verwijderen). Hierdoor wint u weer schijfruimte en snelheid, dit laatste alleen wanneer het programma met de computer mee opstart.

U kunt uw softwarelijst op roepen door in het Configuratiescherm op het onderdeel Software te klikken.


2. Schadelijke en ongewenste software verwijderen

Trojaanse paarden, spyware, virussen, wormen etc. etc. zijn vaak de oorzaak dat uw systeem onstabiel is en traag functioneert.
Voer daarom elke week een systeemscan uit met uw zowel uw antivirus- als uw antispywareprogramma. Meer informatie hierover vindt u op onze beveiligingspagina.3. Schijfopruiming

Met Schijfopruiming kunt u ruimte vrijmaken op de vaste schijf. Schijfopruiming doorzoekt de schijf, waarna een overzicht wordt weergegeven van tijdelijke bestanden, tijdelijke internet-bestanden en overbodige programmabestanden die u met een gerust hart kunt verwijderen. Kies de schijf die u wilt opruimen en klik op ok. Schijfopruiming gaat nu berekenen hoeveel ruimte er vrij gemaakt kan worden op de geselecteerde schijf en daarna verschijnt een nieuw venster. Controleer of de volgende keuzemogelijkheden zijn aangevinkt en klik op OK.

  • Gedownloade programmabestanden
  • Tijdelijke Internet-bestanden
  • Prullenbak
  • Tijdelijke bestanden

4. Schijfcontrole

Met het hulpprogramma Schijfcontrole kunt u het systeem controleren op fouten van het bestandssysteem en beschadigde sectoren op de vaste schijf. Hiermee zorgt u ervoor dat problemen niet zo groot worden dat u belangrijke gegevensbestanden kwijtraakt of dat programma's niet meer werken.

U opent Schijfcontrole als volgt:
• Ga naar Deze Computer en klik met de rechtermuisknop op de gewenste schijf, meestal is dit de C schijf, en kies voor eigenschappen.
• Klik op het tabblad Extra onder foutcontrole op Nu controleren.
• Schakel beide selectievakjes in en druk op OK. Bevestig dit vervolgens met ja.

Wacht een paar minuten en start dan de computer opnieuw op. Wanneer de computer zich opnieuw opstart verschijnt er een scherm waarin u de status van de schijfcontrole kunt zien. Dit duurt gemiddeld een kwartier tot een half uur. Wanneer de schijfcontrole voltooid is en de eventueel aanwezige fouten gerepareerd zijn, zal de computer automatisch opnieuw opstarten.


5. Schijfdefragmentatie

Door regelmatig uw harde schijf (schijven) te defragmenteren krijgt het systeem sneller toegang tot uw bestanden en mappen, en kunnen nieuwe bestanden en mappen efficiënter worden opgeslagen.

Om defragmentatie te starten gaat u achtereenvolgens naar Start, Alle Programma's, Bureau-accesoires en Systeemwerkset en klik op Schijfdefragmentatie. Er verschijnt nu een nieuw venster. Selecteer de gewenste schijf en klik op defragmenteren.

Opmerking: Schakel wel eerst uw schermbeveiliging en alle actieve programma's zoals uw antivirus, firewall, etc. uit. Als u dit onveilig vindt kunt u ook tijdelijk uw internetverbinding uitschakelen of defragmenteren in de veilige modus (aanbevolen).6. Windows bijwerken m.b.v. Microsoft Windows Update

Windows Update is een website van Microsoft waar u de nieuwste updates kunt ophalen voor Microsoft Windows, Internet Explorer en andere softwareprogramma's van Microsoft. Gebruik Windows Update elke tweede dinsdag van de maand en volg deze stappen om uw computer up-to-date — en veilig — te houden. U kunt de website Windows Update als volgt openen: Klik op Start als u verbinding met internet hebt. Wijs Alle programma's aan en klik op Windows Update.


7. Oude systeemherstelpunten verwijderen

Systeemherstel is een onderdeel van Windows XP waarmee u uw systeem bij eventuele problemen kan terugzetten in een eerdere status zonder dat gegevens en bestanden verloren gaan. Met Systeemherstel worden wijzigingen in het systeem en bepaalde bestanden van programma's bijgehouden. Er wordt dagelijks, en bij een belangrijke systeemgebeurtenis (bijvoorbeeld bij de installatie van een programma of stuurprogramma) een herstelpunt aangemaakt. U kan ook op elk gewenst moment zelf een herstelpunt maken. Met deze herstelpunten kan u het systeem herstellen in de status waarin het zich op een eerder tijdstip bevond.

Op ten duur stapelen de systeemherstelpunten zich als het ware op en daardoor kan het voorkomen dat u haast geen ruimte meer vrij heeft op uw harde schijf. Daarom is het raadzaam om elke maand oude herstelpunten te verwijderen. U kunt alle herstelpunten behalve de meeste recentste verwijderen door schijfopruiming te starten en dan te gaan naar het tabblad Meer opties en daar onder Systeemherstel te klikken op opruimen.


8. Nieuw systeemherstelpunt maken

De laatste stap is een nieuw systeemherstelpunt maken, zodat als er wat mis gaat u terug kunt gaan naar een eerdere status, waarin wel alles goed functioneerde.

Om een nieuw herstelpunt te maken gaat u achtereenvolgens naar Start, alle programma’s, bureau-accesoires, systeemwerkset en systeemherstel. In het nieuwe venster dat verschijnt kiest u voor Eén herstelpunt maken en dan volgt u de rest van de stappen.


9. Back-up uw belangrijke bestanden en gegevens

Het kan altijd voorkomen dat er wat mis gaat waardoor u uw Windows niet meer in kan en u genoodzaakt bent om uw harde schijf te formatteren. Maak daarom elke maand (of elke welke week) een back-up (reservekopie) van uw belangrijke bestanden en gegevens. Dit kunt u doen door simpel weg de bestanden en gegevens te branden op een cd, te kopiëren naar een usb-stick of gebruik te maken van een speciaal back-up programma. Meer informatie over back-ups maken vindt u op deze pagina.
Deze tekst is auteursrechterlijk beschermd en mag niet, geheel of gedeeltelijk, worden overgenomen zonder voorafgaande toestemming van VragenForum Nederland. Copyright © VragenForum Nederland 2006. Een gedeelte van de bovenstaande tekst is geleverd door Microsoft Nederland. Alle rechten voorbehouden.
Naar boven
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk    Forum Index -> Microsoft Windows 2000/XP Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Powered by phpBB 2.0.21
VragenForum Zomer thema © 2007
De naam VragenForum en de daarbij behorende inhoud van dit forum is © VragenForum Nederland 2003/2008