Home  Forum  Zoeken  Profiel  Log in om privé-berichten te bekijken  Beveiliging  Downloads  Inloggen  Registreer 
OPTA pakt onbeveiligde WiFi-netwerken aan

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Index -> Beveiligingsnieuws
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp ::  
Auteur Bericht
Simbah
Global Moderator VragenForum
Global Moderator VragenForumLeeftijd: 30
Geregistreerd op: 14-6-2004
Berichten: 591
Woonplaats: amsterdam

BerichtGeplaatst: Wo 11 Mrt 2009, 16:21    Onderwerp: OPTA pakt onbeveiligde WiFi-netwerken aan Reageer met quote

De OPTA heeft internetproviders gevraagd om abonnees beter voor te lichten over de beveiliging van draadloze netwerken. Volgens het college vormen onbeveiligde routers een risico voor de internetveiligheid van consumenten. De extra aandacht voor het onderwerp vloeit voort uit de zorgplicht waar ISP's zich sinds 14 januari aan moeten houden. Die stelt dat de providers hun abonnees over allerlei onderwerpen moeten voorlichten, waaronder de beveiliging van draadloze routers.

Op 5 maart stuurde OPTA een brief, waarin het providers oproept om het "maatschappelijk probleem" van onveilig ingestelde routers bij consumenten aan te pakken. Via open draadloze netwerken kunnen kwaadwillenden de verbinding misbruiken, persoonlijke gegevens achterhalen en inbreuk op de persoonlijke levenssfeer maken. Het verwijst naar een onderzoek van de Consumentenbond, waaruit blijkt dat de helft van de WiFi-netwerken onbeveiligd is.

Maatschappelijk probleem
"Gezien het maatschappelijk probleem dat onveilig ingestelde draadloze routers vormen, wil het college meer specifiek ingaan op de voorlichtingstaak die aanbieders bij dit risico hebben. Immers een aanzienlijk deel van de draadloze routers die in gebruik zijn bij consumenten, is door de aanbieders verstrekt." Daarom vindt de OPTA dat de verantwoordelijkheid van aanbieders verder gaat dan alleen een algemene voorlichting over het risico van onveilig ingestelde routers en het noemen van algemene middelen om die risico's tegen te gaan. "De abonnee mag er op vertrouwen dat hij van zijn aanbieder zodanige informatie krijgt dat hij de router die hij via zijn aanbieder verkregen heeft op een adequaat beveiligingsniveau kan instellen."

Handleiding
Als oplossing denkt de OPTA aan handleidingen die stap voor stap het beveiligen uitleggen en welke risico's men loopt als dit niet gebeurt. Verder moet informatie over het onderwerp eenvoudig op de website van de provider te vinden zijn.

In het geval van oude routers die alleen WEP ondersteunen, moet de provider de abonnee over de risico's inlichten en een andere router aanbevelen. De OPTA zal vanaf 15 april van dit jaar gaan toezien op de wijze waarop ISP's hun abonnees over de beveiliging van draadloze routers voorlichten. In het geval providers hier in tekort schieten, behoudt de telecomwaakhond het recht om de website van de ISP zelf aan te passen.

Bron: Security
Naar boven
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Index -> Beveiligingsnieuws Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Powered by phpBB 2.0.21
VragenForum Zomer thema © 2007
De naam VragenForum en de daarbij behorende inhoud van dit forum is © VragenForum Nederland 2003/2008