OPTA pakt onbeveiligde WiFi-netwerken aan

Hier vindt u dagelijks het laatste beveiligingsnieuws.

Moderators: Mathias Group, Global Moderator VragenForum, Nieuwsposters

Gebruikersavatar
Simbah
Global Moderator VragenForum
Global Moderator VragenForum
Berichten: 1228
Lid geworden op: 14 Jun 2004, 08:03
Locatie: amsterdam

OPTA pakt onbeveiligde WiFi-netwerken aan

Berichtdoor Simbah » 11 Mar 2009, 16:21

[imgl]http://www.vragenforum.nl//images/1/69ea20206eb21ebc36314518bc69cf17.jpg[/imgl]De OPTA heeft internetproviders gevraagd om abonnees beter voor te lichten over de beveiliging van draadloze netwerken. Volgens het college vormen onbeveiligde routers een risico voor de internetveiligheid van consumenten. De extra aandacht voor het onderwerp vloeit voort uit de zorgplicht waar ISP's zich sinds 14 januari aan moeten houden. Die stelt dat de providers hun abonnees over allerlei onderwerpen moeten voorlichten, waaronder de beveiliging van draadloze routers.

Op 5 maart stuurde OPTA een brief, waarin het providers oproept om het "maatschappelijk probleem" van onveilig ingestelde routers bij consumenten aan te pakken. Via open draadloze netwerken kunnen kwaadwillenden de verbinding misbruiken, persoonlijke gegevens achterhalen en inbreuk op de persoonlijke levenssfeer maken. Het verwijst naar een onderzoek van de Consumentenbond, waaruit blijkt dat de helft van de WiFi-netwerken onbeveiligd is.

Maatschappelijk probleem
"Gezien het maatschappelijk probleem dat onveilig ingestelde draadloze routers vormen, wil het college meer specifiek ingaan op de voorlichtingstaak die aanbieders bij dit risico hebben. Immers een aanzienlijk deel van de draadloze routers die in gebruik zijn bij consumenten, is door de aanbieders verstrekt." Daarom vindt de OPTA dat de verantwoordelijkheid van aanbieders verder gaat dan alleen een algemene voorlichting over het risico van onveilig ingestelde routers en het noemen van algemene middelen om die risico's tegen te gaan. "De abonnee mag er op vertrouwen dat hij van zijn aanbieder zodanige informatie krijgt dat hij de router die hij via zijn aanbieder verkregen heeft op een adequaat beveiligingsniveau kan instellen."

Handleiding
Als oplossing denkt de OPTA aan handleidingen die stap voor stap het beveiligen uitleggen en welke risico's men loopt als dit niet gebeurt. Verder moet informatie over het onderwerp eenvoudig op de website van de provider te vinden zijn.

In het geval van oude routers die alleen WEP ondersteunen, moet de provider de abonnee over de risico's inlichten en een andere router aanbevelen. De OPTA zal vanaf 15 april van dit jaar gaan toezien op de wijze waarop ISP's hun abonnees over de beveiliging van draadloze routers voorlichten. In het geval providers hier in tekort schieten, behoudt de telecomwaakhond het recht om de website van de ISP zelf aan te passen.

Bron: Security

Terug naar “Beveiligingsnieuws”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten